Dr. Ilian Aurora, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Competență medicină materno-fetală, Asistent universitar UMF “Victor Babeș” Timișoara.
Sarcina este o binecuvântare pentru părinți iar specialitatea de obstetrică ginecologie se ocupă de studiul integrității tractului genital feminin, pentru o bună funcționare în vederea unei vieți reproductive sănătoase.
În primul trimestru este necesară confirmarea ecografică a sarcinii, a numărului feților și a viabilității acesteia, împreună cu analizele specifice luării în evidență a sarcinii. Acest lucru se poate realiza în momentul ecografiei precoce în sarcină.
De asemenea, istoricul mamei, documentarea amanunțită a oricărei patologii materne anterioare sarcinii cât și istoricul familial ce ar putea releva boli genetice cu posibila transmitere genetică, trebuie consemnate.
Pentru o bună datare a sarcinii și calculul datei estimative a nașterii, măsurarea lungimii fătului efectuată între săptămânile 11 și 14 de sarcină, rămâne cea mai bună metodă.
Totodată, în momentul ecografiei de datare a sarcinii, se sudiază morfologia fetală, stabilirea corionicității placentei, cu mențiunea că toate aceste aspecte, împreună cu oferirea screeningului pentru anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, trebuie efectuate de către un personal medical acreditat conform standardelor internaționale.
Tot în acest moment al sarcinii, se poate calcula riscul de dezvoltare a problemelor placentare, a apariției hipertensiunii induse de sarcină și al restricției de creștere intrauterine fetale. Aceste screeninguri se efectuează folosind o platformă electronică, un program prin care determinările hormonale specifice ale placentei: PAPP=A, BHCG, PLGF sunt aduse la deviații standard și care, prin asociere cu tensiunea arterială maternă și măsurătorile ecografice ale arterelor uterine materne, ajută la o urmărire a sarcinii cât mai bună.
Menționăm aici importanța efectuării morfologiei de prim trimestru care poate detecta și anomaliile structural letale sau mai puțin letale ale fătului: defecte cardiace, spina bifida deschisă, ori defecte ale sistemului nervis central, anomalii ale membrelor, rinichilor și tractului urinar, abdominal fetale, detectare timpurie ce permite o mai bună abordare și consiliere a părinților, posibilităților efectuarii testelor diagnostice specifice prin biopsie placentară și nu în ultimul rând al solicitării sfatului genetic.
Între săptămânile 20 și 23 de sarcină, se efectuează de către obstetricianul cu competență de medicină materno-fetală, screeningul ecografic al morfologiei fetale, deoarece după săptămâna 19 de gestație, sistemul nervos al fătului, inima și organele fetale, sunt mai bine dezvoltate, cantitatea lichidului amniotic, mișcările și momentul gestației permițând o detaliere amanunțită a stării de sănătate fetală. De asemenea se ofera screeninul nașterii premature, înainte de 37 de săptămâni de gestație, măsurând ecografic colul uterin, cât și posibilitatea calculării riscului de a dezvolta preeclampsia, restricției de creștere intrauterine sau a insuficienței placentare târzii prin utilizarea unei platforme electronice în care determinările ecografie, analize specifice de laborator ale hormonilor placentari (PAPP-A, PLGF și FLT-1) cât și factorii individulali materni, sunt standardizați pentru o estimare cât mai precisă a prognosticului matern și fetal.
Viora Pristine – o soluție medicală estetică completă care tratează o serie de afecțiuni comune ale pielii – inclusiv îmbătrânirea pielii, expunerea la soare, acneea, țesutul cicatricial și vergeturile – pentru a îmbunătăți calitatea generală și aspectul pielii.
Avantaje Viora Pristine:
- Îndepărtează impuritățile și celulele moarte;
- Curată, regenerează și redă luminozitate tenului;
- Îndepărtează punctele negre și scade dimensiunea porilor dilatați;
- Îmbunătățește aspectul tenului tern și obosit;
- Estompează hiperpigmentarile și petele roșii;
- Atenuează ridurile fine și cicatricile post acnee;
- Accelerează producția de colagen și elastina, îmbunătățește elasticitatea pielii;
- Crește semnificativ rata de absorbție a ingredienților activi din produsele aplicate ulterior la nivelul tenului;
- Îmbunătățește circulația limfatică locală, eliminând toxinele;
- Îmbunătățește fluxul sanguin, transportul de oxigen și nutrienți;
- Tratament nedureros, simplu, rapid fără a necesită perioada de recuperare.
Microdermabraziunea este o metodă excelentă de curățare și exfoliere a pielii, prin care se îndepărtează impuritățile și celulele moarte de pe suprafața pielii în scopul îmbunătățirii aspectului și texturii epidermului.
Conform specialiștilor dermatologi, microdermabraziunea este considerată a fi cel mai eficient tratament de curățare, reîmprospătare și refacere a supleții pielii.
Contraindicații: acnee activă, dermatite, cancer de piele, herpes simplex activ, leziuni vasculare la nivelul fetei. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu au o contraindicație efectivă.
Durată ședință: 60 minute